Dietoterapia
Dietoterapia to metoda leczenia, która polega na dostosowaniu diety do potrzeb organizmu. Proces ten wymaga indywidualnego podejścia oraz profesjonalnej wiedzy. Właściwie skomponowany jadłospis może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia.
W mojej poradni dietoterapii Szlachetne Zdrowie oferuję pomoc w zmianie nawyków żywieniowych. Celem jest poprawa zdrowia oraz sylwetki pacjentów.
Kompetencje i doświadczenie dietoterapeutki
Moja wiedza opiera się na studiach medycznych oraz ciągłym poszerzaniu warsztatu z zakresu żywienia. Uczestnictwo w kursach, szkoleniach i konferencjach naukowych pozwala mi na skuteczniejsze wspieranie innych.
Zachęcam do skorzystania z oferowanych usług. Gwarantuję profesjonalizm oraz indywidualne podejście do każdego pacjenta.
Na jakie schorzenia ma wpływ dietoterapia?
Dietoterapia znajduje zastosowanie w leczeniu oraz profilaktyce wielu schorzeń. Dzięki indywidualnie dobranej diecie można wspierać zdrowie w przypadkach takich jak:
- Cukrzyca – odpowiednio dobrana dieta pomaga w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi, co jest kluczowe dla osób z cukrzycą typu 1 i 2.
- Choroby układu krążenia – modyfikacje żywieniowe, takie jak redukcja tłuszczów nasyconych i zwiększenie spożycia błonnika, wspierają obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
- Otyłość i nadwaga – dietoterapia pomaga w zredukowaniu masy ciała oraz utrzymaniu zdrowej wagi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia innych schorzeń.
- Choroby przewodu pokarmowego – dieta może łagodzić objawy schorzeń takich jak zespół jelita drażliwego (IBS), choroba wrzodowa, refluks, zaparcia czy nieswoiste choroby zapalne jelit.
- Alergie i nietolerancje pokarmowe – dietoterapia pozwala na eliminację alergenów lub problematycznych składników, co przyczynia się do poprawy samopoczucia i zdrowia.
- Niedobory żywieniowe – odpowiednia dieta wspiera organizm w uzupełnianiu niedoborów, np. żelaza, witaminy B12, wapnia, witaminy D czy kwasu foliowego.
- Nadciśnienie – dieta bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i niskotłuszczowe białka pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
- Choroby nerek – przy odpowiednio zbilansowanej diecie można odciążyć nerki i wspomagać ich funkcjonowanie, np. poprzez kontrolowanie ilości białka, sodu czy potasu.
- Zaburzenia hormonalne – dieta wspiera równowagę hormonalną przy problemach takich jak PCOS (zespół policystycznych jajników), niedoczynność tarczycy czy menopauza.
- Choroby wątroby – odpowiednia dieta pomaga zredukować obciążenie wątroby i wspomaga jej regenerację, szczególnie przy stłuszczeniu wątroby czy marskości.
- Choroby autoimmunologiczne – dietoterapia wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i redukuje stan zapalny, co może przynieść ulgę osobom z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów czy Hashimoto.
Moim celem jest, by pomóc Pacjentom odbudować i zadbać o zdrowie oraz piękny wygląd dzięki zmianie nawyków i smacznej, zdrowej diecie.
Prowadzę dietoterapię:
- Otyłości, niedowagi
- W chorobach tarczycy: niedoczynności, nadczynności, chorobie Hashimoto i Gravesa-Basedowa
- W cukrzycy i insulinooporności
- W chorobach układu pokarmowego: zespole jelita drażliwego (IBS), chorobach wątroby, trzustki.
- W przypadkach refluksu, zapalenia żołądka, choroby wrzodowej i innych.
- W chorobach endokrynologicznych, w tym zespole policystycznych jajników (PCOS)
- W przypadkach niepłodności kobiet i mężczyzn
- W niektórych chorobach auto-immunologicznych, np. RZS, łuszczyca, endometrioza
- W chorobach neurodegeneracyjnych, np. choroba Alzheimera i choroba Parkinsona
- W przypadku różnych nietolerancji i alergii pokarmowych
- U chorych na dnę moczanową, z niedokrwistością
- Dieta w aktywności fizycznej ( budowanie masy, redukcja, regeneracja)
- Wsparcie żywieniowe dla dzieci w spektrum autyzmu.
- Wsparcie w leczeniu bariatrycznym i w chorobie nowotworowej.
W mojej poradni pacjenci nie otrzymują szablonowych, wyciągniętych z szufladki jadłospisów bezpośrednio na pierwszej wizycie. Każdy z przygotowanych planów żywieniowych jest dobrany indywidualnie do potrzeb i możliwości pacjenta w oparciu o obszerną konsultację, preferencje żywieniowe oraz wgląd do wyników badań laboratoryjnych podczas pierwszego spotkania.