Warzywa, kartka i ołówek

Dietoterapia

Dietoterapia to metoda leczenia, która polega na dostosowaniu diety do potrzeb organizmu. Proces ten wymaga indywidualnego podejścia oraz profesjonalnej wiedzy. Właściwie skomponowany jadłospis może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia.

W mojej poradni dietoterapii Szlachetne Zdrowie oferuję pomoc w zmianie nawyków żywieniowych. Celem jest poprawa zdrowia oraz sylwetki pacjentów.

 

Kompetencje i doświadczenie dietoterapeutki

Moja wiedza opiera się na studiach medycznych oraz ciągłym poszerzaniu warsztatu z zakresu żywienia. Uczestnictwo w kursach, szkoleniach i konferencjach naukowych pozwala mi na skuteczniejsze wspieranie innych.

Zachęcam do skorzystania z oferowanych usług. Gwarantuję profesjonalizm oraz indywidualne podejście do każdego pacjenta.


Na jakie schorzenia ma wpływ dietoterapia?

Dietoterapia znajduje zastosowanie w leczeniu oraz profilaktyce wielu schorzeń. Dzięki indywidualnie dobranej diecie można wspierać zdrowie w przypadkach takich jak:

  • Cukrzyca – odpowiednio dobrana dieta pomaga w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi, co jest kluczowe dla osób z cukrzycą typu 1 i 2.
  • Choroby układu krążenia – modyfikacje żywieniowe, takie jak redukcja tłuszczów nasyconych i zwiększenie spożycia błonnika, wspierają obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
  • Otyłość i nadwaga – dietoterapia pomaga w zredukowaniu masy ciała oraz utrzymaniu zdrowej wagi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia innych schorzeń.
  • Choroby przewodu pokarmowego – dieta może łagodzić objawy schorzeń takich jak zespół jelita drażliwego (IBS), choroba wrzodowa, refluks, zaparcia czy nieswoiste choroby zapalne jelit.
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe – dietoterapia pozwala na eliminację alergenów lub problematycznych składników, co przyczynia się do poprawy samopoczucia i zdrowia.
  • Niedobory żywieniowe – odpowiednia dieta wspiera organizm w uzupełnianiu niedoborów, np. żelaza, witaminy B12, wapnia, witaminy D czy kwasu foliowego.
  • Nadciśnienie – dieta bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i niskotłuszczowe białka pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
  • Choroby nerek – przy odpowiednio zbilansowanej diecie można odciążyć nerki i wspomagać ich funkcjonowanie, np. poprzez kontrolowanie ilości białka, sodu czy potasu.
  • Zaburzenia hormonalne – dieta wspiera równowagę hormonalną przy problemach takich jak PCOS (zespół policystycznych jajników), niedoczynność tarczycy czy menopauza.
  • Choroby wątroby – odpowiednia dieta pomaga zredukować obciążenie wątroby i wspomaga jej regenerację, szczególnie przy stłuszczeniu wątroby czy marskości.
  • Choroby autoimmunologiczne – dietoterapia wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i redukuje stan zapalny, co może przynieść ulgę osobom z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów czy Hashimoto.

Moim celem jest, by pomóc Pacjentom odbudować i zadbać o zdrowie oraz piękny wygląd dzięki zmianie nawyków i smacznej, zdrowej diecie.

Prowadzę dietoterapię:

  • Otyłości, niedowagi
  • W chorobach tarczycy: niedoczynności, nadczynności, chorobie Hashimoto i Gravesa-Basedowa
  • W cukrzycy i insulinooporności
  • W chorobach układu pokarmowego: zespole jelita drażliwego (IBS), chorobach wątroby, trzustki.
  • W przypadkach refluksu, zapalenia żołądka, choroby wrzodowej i innych.
  • W chorobach endokrynologicznych, w tym zespole policystycznych jajników (PCOS)
  • W przypadkach niepłodności kobiet i mężczyzn
  • W niektórych chorobach auto-immunologicznych, np. RZS, łuszczyca, endometrioza
  • W chorobach neurodegeneracyjnych, np. choroba Alzheimera i choroba Parkinsona
  • W przypadku różnych nietolerancji i alergii pokarmowych
  • U chorych na dnę moczanową, z niedokrwistością
  • Dieta w aktywności fizycznej ( budowanie masy, redukcja, regeneracja)
  • Wsparcie żywieniowe dla dzieci w spektrum autyzmu.
  • Wsparcie w leczeniu bariatrycznym i w chorobie nowotworowej. 

W mojej poradni pacjenci nie otrzymują szablonowych, wyciągniętych z szufladki jadłospisów bezpośrednio na pierwszej wizycie. Każdy z przygotowanych planów żywieniowych jest dobrany indywidualnie do potrzeb i możliwości pacjenta w oparciu o obszerną konsultację, preferencje żywieniowe oraz wgląd do wyników badań laboratoryjnych podczas pierwszego spotkania.